Медальон “Розетата от Плиска” , кат. N III /14

Бижу:
Материал: сребро
Тегло: 10 гр.

Сувенири :
• тип “Картина”
• Тефтер
• Ключодържател

Бел.: Моля, имайте предвид, че 90% от изработката на бижутата е ръчна и отнема време. Минималният технологичен срок, както за един, така и за примерно 10 комплекта е 1 мес. Добре е, ако се поръчват повече от 1 комплект за този срок. Това ще спести и Вашето, и нашето време!

През 1961 г., в старата столица Плиска при археологически разкопки е открит медальон, прецизно изработен от бронз, известен като Розетата от Плиска.
Датирана е от периода 7 - 9 в. и по всяка вероятност е използвана за астрономически изчисления. Според изследователите седемте лъча на розетата символизират седемте планети, познати в древността: Слънце, Луна, Марс, Меркурий, Юпитер, Венера и Сатурн. В центъра на медальона, е изобразен руническия знак IYI, символ на българския бог Тангра и древния български род Дуло, от който произхождат създателите на три български държави: Стара Велика България, Дунавска и Волжко-Камска България. Значението и приложението на медальона вероятно са много по-дълбоки, отколкото можем да си представим. Глаголическите знаци по него, всеки от които има и числени, и философски измерения, дооформят един много по-задълбочен смисъл на цялата розета.