Комплект “Дионисий” , кат. N III /9

Бижута:
На снимките
Материал: сребро
Комплектът съдържа: 1) чифт обеци: 2) пръстен; 3) колие; 4) гривна
Бел.: Всеки един от елементите в комплекта може да се поръчва отделно.

Размери на елементите: 1) Голям – 40 mm., 20 гр.; 2) Среден – 32 mm., 12 гр.; 3) Малък – 29 mm., 8 гр.

• Създайте своя собствен комплект!
Комплект “Дионисий” дава възможност елементите в него да се разиграят в различни комбинации според размерите си. Освободете въображението си и създайте своя собствен, уникален комплект!
• Допълнителни материали и елементи + 15% към цената на изделието: халки, сребърен синджир за гривна, ръчно изработени сребърни закопчалки, винтчета.

Сувенири :
• тип “Картина”
• Тефтер
• Ключодържател

Бел.: Моля, имайте предвид, че 90% от изработката на комплекта е ръчна и отнема време. Минималният технологичен срок, както за един, така и за примерно 10 комплекта е 1 мес. Добре е, ако се поръчват повече от 1 комплект за този срок. Това ще спести и Вашето, и нашето време!

Оригиналът на комплекта е тракийска апликация за конска амуниция с изображение на тракийския бог Собазий (Дионисий). Изработен е от злато, датира от IV в. пр. Хр и е намерен в гробницата на Севт III в могила Голяма Косматка (край гр. Шипка).
Символиката на това изображение е същата като на апликацията с лъвска глава (виж комплект “Лъв”), но лъвската глава тук е заменена с изображение на тракийската персонификация на бога-слънце: Собазий (или Дионисий, както е познат от гръцката митология). Това е богът, даряващ живот и неговата връзка с магическите тракийски култове , с идеята за прераждането и безсмъртието, е непосредствена. Един от символите на Собазий е виното – пречистващата напитка, аналог на кръвта и живота. Така виното и слънцето се обвързват в единно цяло на идеята за безсмъртието на душата.