Комплект “Лъв, грифон, змия” , кат. N III /8

Бижута:
Материал: сребро
Комплектът съдържа: 1) пръстен; 2) колие
Размери на елементите: 1) Пръстен - 18 gr.; 2) Колие – 17 гр.

Бел.: Всеки един от елементите в комплекта може да се поръчва отделно.

Сувенири :
• тип “Картина”
• Тефтер
• Ключодържател

Бел.: Моля, имайте предвид, че 90% от изработката на комплекта е ръчна и отнема време. Минималният технологичен срок, както за един, така и за примерно 10 комплекта е 1 мес. Добре е, ако се поръчват повече от 1 комплект за този срок. Това ще спести и Вашето, и нашето време!

Оригиналът на символа е тракийска златна апликация, която най-вероятно е украсявала облеклото на знатен тракиец от царското коляно, или на самия владетел.
В тази апликация, траките са вложили разбирането си за строежа на света (3 нива: земното-змията; въздушното – грифона; небесното (слънчевото)-лъвът), социалната им структура и най-вече структурата на върховната царска власт. Последната е изразена, както следва: лъв-бог Слънце-владетел; грифон-посредник между земята и небето-владетелски син; змия-богиня Майка-царица.
Гръцката митология, приемствена на тракийската, изобилства от династични битки, както в средите на боговете, така и сред земното им отражение – владетелското семейство. Апликацията отразява отношенията между членовете на владетелското семейство в битов и социален план – в неделимо единство и смъртна схватка. Интересна е фигурата на змията – тя заключва биещите се, но ги и споява. Това поставя царицата в ролята на фигурата, която контролира всичко.