Комплект “Трите коня” , кат. N III /7

Бижута:
Материал:
сребро
Комплектът съдържа: 1) колие; 2) гривна
Бел.: Всеки един от елементите в комплекта може да се поръчва отделно.

Размери на елементите: 1) Колие – 1 елемент – 15 гр. / 3 елемента – 52 гр.; 2) Гривна – 1 елемент – 16 гр. / 3 елемента – 47 гр.

Сувенири :
• тип “Картина”
• Тефтер
• Ключодържател

Бел.: Моля, имайте предвид, че 90% от изработката на комплекта е ръчна и отнема време. Минималният технологичен срок, както за един, така и за примерно 10 комплекта е 1 мес. Добре е, ако се поръчват повече от 1 комплект за този срок. Това ще спести и Вашето, и нашето време!

Оригиналът на символа е намерен в Крайова, Румъния и вероятно е било тракийска апликация за конска амуниция, при това на коня на владетеля, тъй като този символ е соларен. С такива символи са можели да се украсяват само владетеля и принадлежащите му предмети (животни) или много високопоставени сановници от владетелското коляно. Броят на конете в символа издава принадлежност към мъжкото пространство, макар някои учени да твърдят, че те сочат връзка с луната и богинята майка. Такава връзка има по-скоро при намерените в казанлъшкия край коне, тъй като броят им е 4, а четните числа насочват към женското пространство. Учените смятат, че орфическата традиция на Одриската династия е променила броя на 4, и ако е така, то тази връзка е съвсем непосредствена, тъй като Орфизмът сам по себе си е една система от религиозни вярвания и риуали, които чрез непрекъснато физическо и духовно пречистване-прераждане осигуряват безсмъртие на душата, а тези риуали са в "юрисдикцията" на богинята-майка.