Кентавър II / 11

Размер: височина - 24 см. / постамент - 6 см. височина

Материал: месинг с патина

Тегло без постамента: около 800 гр.

Кентавърът винаги е бил едно изключително любопитно митологично същество. Наполовина човек,наполовина кон, той олицетворява прехода от животинския към човешкия образ на божествата (т.е. от зооморфна към антропоморфна персонификация). Принадлежи на слънчевото (мъжкото) начало и въплъщава в себе си плодовитостта и първичната мъжка сила. Характерът му обаче в митологията е много противоречив. От една страна е лечителят и мъдрецът, който владее знания, недостъпни за човешкия ум. От друга страна, кентаврите се описват като жестоки същества, които ненавиждат хората и се хранят с човешка плът.
Учителите на най-великите фигури в гръцката митология (Язон, Тезей, Ахил, Херкулес, Орфей, Аполон, Артемида, Асклепий) са били кентаври. Те са ги учили на мъдрост и знания за вселената, на чест и благородство, как да използват целебната сила на природата, на магията на изкуствата. Най-значимият такъв учител е бил Херон.
Учените считат, че кентавърът е една от най-мощните шамански фигури в митологията, като тази роля се допълва от лечителските им способности.
До нас Кентавърът достига като фигура на един от зодиакалните знаци – Стрелец. Тъй като, освен всичко друго, са били и ненадминати ловци, те са дали на знака си това качество и са го превърнали в най-опасния хищник в целия зодиак.